Sobre el manament nou

 

 

 

Este text es refereix als cristians. Segurament recordes aquella cançó de missa «Un mandamiento nuevo nos dio el Señor, que nos amáramos todos como él nos amó». Està basada en este text de la Bíblia:

«Un mandamiento nuevo os doy: Que os améis unos a otros; como yo os he amado, que también os améis unos a otros. En esto conocerán todos que sois mis discípulos, si tuviereis amor los unos con los otros.» (Juan 13:34-35)

Fa un temps em va donar el dubte «Com és possible que això siga un manament NOU?». Mira que diu Jesús en una altra ocasió

«Maestro, ¿cuál es el gran mandamiento en la ley?

Jesús le dijo: Amarás al Señor tu Dios con todo tu corazón, y con toda tu alma, y con toda tu mente. Este es el primero y grande mandamiento.

Y el segundo es semejante: Amarás a tu prójimo como a ti mismo.

De estos dos mandamientos depende toda la ley y los profetas.» (Mateo 22:36-40)

«La ley y los profetas» vol dir «l’Antic Testament». Era com es deia en temps de Jesús. La llei (Torá) són els primers cinc llibres de la Biblia (els cristians els anomenem «el Pentateuco») i després estan els llibres dels profetes.

Jesús, com fa amb frequència, cita l’Antic Testament, de fet, les parts més antigues de la llei (Torà)

«Amarás al SEÑOR tu Dios con todo tu corazón, con toda tu alma y con toda tu fuerza.» (Deuteronomio 6:5)

«amarás a tu prójimo como a ti mismo;» (Levítico 19:18)

«Amarás a tu prójimo como a ti mismo» és molt paregut a «Amaos unos a otros». Com es possible que siga un manament nou que va donar Jesús, quan és més de mil anys anterior a Jesús?

La diferència està en l’aplicació i la intensitat.

«Amor al prójimo» significa amar a tots siguen cristians o no cristians, mentre siguen «próximos». La paràbola del Samarità explica això. Els samaritans eren d’una religió diferent dels jueus. El samarità es va trobar al jueu en el camí: era su «próximo».

A eixos cal estimar-los com a un mateix. (Obviament això és impossible però ens hem d’esforçar per estimar-los més i més. Jesús parla moltes vegades del cas ideal, que només aconsegueixen els sants en esta terra i els altres aconseguim en el Purgatori)

El manament de Jesús és nou perquè s’aplica als cristians: «En eso conocerás que sois mis discípulos, si tuviéreis amor los unos con los otros«. A estos se’ls ha de voler més. No com un es vol a un mateix, sinó com Jesús va estimar als seus deixebles, que és molt més. (Obviament, també és un ideal i només els sants ho aconsegueixen en esta terra)

«Antes de la fiesta de la Pascua, sabiendo Jesús que había llegado la hora de pasar de este mundo al Padre, habiendo amado a los su­yos que estaban en el mundo, los amó hasta el extremo.» (Joan 13, 1)

Fixa’t que el text que em dones ho diu clarament.

«Todo el que cree que Jesús es el Mesías, ha nacido de Dios» (està amunt)
«En verdad, en verdad te digo que el que no nace de nuevo no puede ver el reino de Dios.» (Juan 3:3)
«Mas a cuantos lo recibieron, a los que creen en su nombre, les dio el derecho de ser hijos de Dios.» (Juan 1, 12)

Jesús sabia que els cristians anaven a ficar-se uns contra els altres, com lamentablement ja ha passat, però ell volia la unitat dels cristians

«Mas no ruego solamente por éstos, sino también por los que han de creer en mí por la palabra de ellos, para que todos sean uno; como tú, oh Padre, en mí, y yo en ti, que también ellos sean uno en nosotros; para que el mundo crea que tú me enviaste.

La gloria que me diste, yo les he dado, para que sean uno, así como nosotros somos uno.» (Juan 17, 20-22)

Per això va dir que havíem d’estimar als altres com a nosaltres mateixos i als cristians encara més, com Jesús ens va estimar.

Si et fixes totes les cites sobre este tema que t’he posat són de l’evangeli de l’apòstol Sant Joan i la carta que tu em dones és la carta de l’apòstol Sant Joan. Això no és casualitat

Cada evangeli i apòstol tenia els seus temes preferits. Així que cadascú recollia les dites i fetes de Jesús que li interessaven més. En aquell temps que escriure era car i costós, un havia de prioritzar

«Y hay también muchas otras cosas que Jesús hizo, que si se escribieran en detalle, pienso que ni aun el mundo mismo podría contener los libros que se escribirían.» (Joan 21:25)

En Sant Joan, un dels temes prioritaris és la unitat i l’amor entre els cristians.  Es repeteix una i una altra vegada, com veus amunt. Això és perquè l’evangeli de Joan és el més tardà i ja s’havien observat divisions entre els cristians.

Ara torna a llegir el passatge que m’has enviat i voràs com el comprens millor. I és obvi que es refereix als cristians.